Ufrivillig luftafgang – altså at man ikke kan styre prutafgangen – er en alvorlig hæmsko i det sociale liv.

Mange føler, det er pinligt. Hvis prutterne samtidig lugter grimt, kan det være årsag til, at man vælger social isolation. Desværre er det ikke en ukendt størrelse for mange, især ældre. Ofte er årsagen, at bækkenbundsmusklerne er blevet slappe med alderen, så prutterne kan snige sig forbi, uden at man mærker det.

Der er flere ting, som du kan gøre:

  1. Bækkenbundstræning. Nogle kan få styringen tilbage ved at få genoptrænet bækkenbunden.
  2. Undgå kost, som giver luftdannelse, for eksempel store mængder grove fibre, kerner, ærter og andre bælgfrugter, kål, rå grønsager og salater, syredannende frugt som æbler og appelsiner, løg og hvidløg, sukker og sukkerholdige samt kulsyreholdige drikke, alkohol, vin og øl. (Tal med din læge om dramatiske kostændringer. Nogle af de fødevarer, der er årsag til luft i tarmsystemet er også dem, der er en del af en varieret sund kost.)
    Du kan evt. prøve dig frem og udelukke én enkelt fødevaregruppe af gangen, så du kan se, præcis hvilke fødevarer, der giver gener hos dig.
  3. Der findes medicin til at modvirke luft i tarmene. Tal evt. med apoteket eller din læge om det.

Fækal inkontinens

Mænd kan have gavn af bækkenbundstræning ved både urin- og anal-inkontinens.

Bækkenbundstræning kan:

  • mindske eller fjerne urin-inkontinens, både stress-, urge-, blandings- og latterinkontinens (kun lækage ved høj latter)
  • mindske eller fjerne fæcesinkontinens (afføring) og flatusinkontinens (luft)
  • mindske gener ved nedsynkning af underlivsorganerne
  • holde bækkenbunden ved lige efter stomioperation før en evt. tilbagelægning
  • optræne efter behandling af længerevarende forstoppelse (obstipation)
  • bevidsthedsgøre afslapning af bækkenbunden ved afføringsblokader/defækationsblokader

Fysiologi

Når bækkenbunden trækker sig sammen, løfter den sig lidt op og trækker os coccygeus, rectum, vagina og urethra fremad mod symfysen. Derved opstår der et knæk, som lukker for åbningerne og sørger for, at underlivsorganerne holdes oppe i underlivet. Musculus levator ani (m. pubococcygeus eller m. puborectalis) er hovedansvarlig for dette knæk (se figur 1).

Teknik

Området omkring endetarmsåbningen er et godt pejlingsområde, hvis man skal lære at knibe, fordi der her er mest muskelfylde. Det er her, man mærker mest, når man kniber. Når man laver en knibeøvelse, skal man bare fornemme en lukning af endetarmen. Bækkenbunden er kun 1 cm tyk, derfor kan en muskelsammentrækning i bækkenbunden ikke være noget vildt og voldsomt. Det er nærmest som at lukke munden – bare i den anden ende.

De færreste kan lave meget avancerede bevægelser med bækkenbunden. For de flestes vedkommende handler det om at kunne lukke sine åbninger på de rigtige tidspunkter og med en kraft og udholdenhed, så man undgår at lække for urin, luft eller afføring.